Tuotetuki

Uima-altaan puhdistus

 

Mekaaninen puhdistus

Mekaanista puhdistusta puhdistuslaitteen avulla tarvitaan suodattamaan vedestä roskat ja hiukkaset. Käytetyin ja helppokäyttöisin menetelmä on hiekkasuodatus. Polyesterisuodattimia (patruunasuodatin) käytetään myös.

Suodatus:

Puhdistuslaitteen tulee voida kierrättää allasvesi vähintään 4 kertaa/vrk. Puhdistuslaitetta ohjataan ajastimella ottaen huomioon veden lämpötila ja käytön määrä. Tarkista pintaventtiilin sihtikori päivittäin ja tyhjennä tarvittaessa ettei vesikierto esty. Sama koskee kierrätyspumpun sihtikoria. Hiekkasuodatin tulee vastavirtahuuhdella puhtaaksi 7 - 14 päivän välein.

Hiekkasuodattimen vastavirtahuuhtelu

1. Sammuta pumppu, lämmitin ja ja muut mahdolliset varusteet.
2.
 Käännä kahva asentoon "Backwash"; vastavirtahuuhtelu.
3. Käynnistä pumppu ja anna käydä n. kaksi minuuttia. 
4. Pysäytä pumppu ja käännä kahva asentoon "Rinse"; puhtaaksi huuhtelu.
5.
 Käynnistä pumppu ja anna käydä n. 20 sekuntia.
6.
 Pysäytä pumppu ja käännä kahva asentoon "Filter"; suodatus.
7.
 Käynnistä pumppu, lämmitin ja muut mahdolliset varusteet.

Hiekkasuodattimen monitieventtiilin asennot:

Filter - Suodatus. Normaali asento.
Backwash - Vastavirtahuuhtelu. Suodattimen hiekan puhtaaksihuuhtelu viemäriin.
Rinse
- Monitieventtiilin puhtaaksihuuhtelu vastavirtahuuhtelun jälkeen.
Waste - Tyhjennys suodattimen ohi suoraan viemäriin. 
Closed
- Suljettu.
Recirculate -
Kierrättää vettä altaassa suodattimen ohi.
Winter - Talvisulkemisasento (jos puuttuu, aseta venttiilin kahva kahden asennon väliin).

Polyesterisuodatin (patruunasuodatin)

Polyesterisuodattimessa on suodatinpatruuna, johon roskat jäävät. Suodatinpatruuna poistetaan puhdistettavaksi noin 2 - 3 kertaa kuukaudessa riippuen suodattimen koosta ja roskien määrästä. Ensin patruuna huuhdellaan puhtaaksi vesiletkulla (korkeapainepesuri kovalla suihkulla voi vahingoittaa suodatinmateriaalia). Sen jälkeen suodatin laitetaan isoon astiaan, jossa on lämmintä vettä ja hieman pesuainetta. Pyörittele patruunaa vedessä ja jätä se pesuaineveteen 10 minuutiksi. Huuhtele sen jälkeen huolellisesti. Suodattimen voi pestä myös astianpesukoneessa max +50°C ilman kuivausohjelmaa. On käytännöllistä pitää varasuodatinta kotona.

Altaan imurointi

Altaan pohjalle kerääntyneet roskat poistetaan pohjaimurilla. Pohjaimuri koostuu imupäästä, letkusta ja teleskooppivarresta. Imuletku liitetään pintaventtiilin sihtikoriaukkoon ja se toimii kierrätyspumpun imuvoimalla. Aluksi osat liitetään yhteen siten, että imuletkun toiseen päähän asennetaan ns. SkimVac-imulevy ja toiseen päähän teleskooppivarteen kiinnitetty imupää. Imuletku viedään pystysuorassa alas allasveteen niin, että letku täyttyy kokonaan vedellä (tärkeää). Kun letku on täynnä, se liitetään nopeasti pintaventiilin sihtikoriin imulevyn avulla. Varo imemästä ilmaa järjestelmään. Sulje kierto, kun pohjaimu on suoritettu. Letku voidaan nyt irroittaa pintaventiilin sihtikoriaukosta ilman vaurioita. Muita altaanhoitoa helpottavia välineitä ovat lehtihaavi ja seinäharja. Molemmat sopivat teleskooppivarteen.

Allasmuovi, Laineri

Vesirajaan muodostuu käytön myötä likaraita. Sen voit pestä pois muovin puhdistusaineella (Plastrengöring) ja pehmeällä pesusienellä muutamia kertoja uimakauden aikana. Jos likaraitaa ei poisteta, se voi pinttyä materiaalliin ja voi olla vaikea saada pois. Hapan vesi (matala pH-arvo) ja korkea lämpötila saattavat vaikuttaa allasmuoviin siten, että siihen muodostuu ryppyjä. Veden lämpötilan ei tulisi ylittää +30°C. Raudan ja metallien aiheuttamat värjäytymät voidaan pestä pois happamalla pesuaineella. Huomioi, että allasmuovi saattaa kutistua, jos allas tyhjennetään kokonaan vedestä, ja että voi olla hankalaa saada se palautumaan muotoonsa. Jos sinun täytyy tyhjentää allas kokonaan, tee se mieluiten illalla, kun aurinko ei enää paista ja täytä allas mahdollisimman pian uudelleen. Kävele varovasti, mieluiten paljasjaloin, ja puhdista allasmuovi varoen, kun allas on tyhjä.

Betoni- ja kaakelipinnoitetut allasseinät

Huomioi, että epätasapainoinen vesi (matala kalkkipitoisuus) saattaa aiheuttaa laattojen ja värin halkeilemista tai irtoamista. Mahdollinen altaan tyhjennys on tehtävä hitaasti ja valmistajan ohjeita noudattaen. Pienetkin maanpainaumat saattavat aiheuttaa muuten halkeilemista, jota on yleensä vaikeaa korjata.